Sunday, October 8, 2017

Sejarah Balm Auroma Scents

Assalamualaikum.. Hi mommies

Aku malas la nak celoteh banyak.. Siapa yang follow aku dekat Instagram dan Facebook so tau lah aku actually aktif bersosial cuma tak aktif dekat dunia blog lagi.  Rindu nak menulis tu sentiasa ade. Ade ke yang rindu?  Eh.. Ade ke yang baca blog aku ni..  Hahahhaha

Bismillah..  Semoga entri aku kali ni publish hari ni juga dan semoga lepas entri ni..  Entri-entri lain akan menyusul tanpa masalah kemalasan. Heeeee....

Semua tau kan..  Kerja aku ialah WAHM (working at home mommy) dan aku ialah founder Baby Balm Natural Lullabies by Auroma Scents.  Kesemua balm aku ialah homemade atau buatan sendiri di rumah. Ramai tak percaya yang aku buat sendiri..  Aku pon kadang tak caya aku dapat buat produk aku sendiri..  Ade feedback yang aku dapat,  bila nampak nama balm aku,  label balm, texture balm ramai yang ingat aku ambil dari mana-mana kilang... Macam international sangat.. Macam berkualiti sangat.. Taktau laa nak kembang camne lagi..  Alhamdullilah rezeki ilmu allah beri. Sebenarnya ade sejarah terjadinya balm-balm ni.. Meh aku cerita dan entri ni boleh aku baca satu hari nanti dan flashback pengalaman pertama aku dengan perniagaan balm.

Aku start dengan Young Living Essential Oil.  Reason aku beli Premium Starter Kit (PSK) bukan lah sebab terikut-ikut dengan kawan-kawan tetapi untuk anak aku si Airis dan diri aku sendiri.  Airis tak ade masalah kesihatan yang teruk sangat pun dan dia bukan dalam golongan special kids (kebanyakkan mommies yang beli YLEO ni punya anak-anak special)  tapi ade beberapa hal lah yang aku perlu kan sangat PSK ni.. 

Bila dah ade PSK ilmu essential oil (EO)  start menjiwai aku.  Dari aku zero pasal EO lama-lama aku jadi sebati.  Baru aku tau banyak benefit EO ni.  Aku suka..  Lagi suka bila aku apply dekat airis yang ade masalah sukar tidur lena atau cepat terganggu bila tidur dan tidur dia memang lena sangat.. Sampai aku boleh settlekan kerja-kerja rumah aku tanpa gangguan.  Bila takde gangguan..  Aku kurang stress..  Bila aku kurang stress semua kerja-kerja aku lancar je dan mood aku stabil.  Bukan tu je.. Airis yang tidur berkeruh(dengkur) pun kurang lepas aku oiling kan dia.  Ni nanti aku story kat entri lain. Banyak positif feedback aku dapat actually dari EO-EO dalam PSK ni.

Aku start sharing pengalaman aku dengan EO dan ramai kawan-kawan yang tergoda..hahhaha .. Aku start belajar buat blend.  Blend ni campuran beberapa EO dalam carrier oil (minyak pembawa seperti olive oil,grapeseed oil,coconut oil...)  EO yang aku campur pun bukan sebarangan.  Ade resepi-resepi dia yang aku dapat dari pembacaan dan sharing dari leader-leader dan kawan-kawan.  Jadi bukan takat diffuse EO tapi aku gunakan oilblend ni untuk treat masalah sukar tidur dan berkeruh airis.

Long story short.. Aku dapat ilham nak buat balm.  Tapi aku taktau nak buat..  Aku takde alatan.. Takde raw material.. Masa tu aku taktau mana nak beli..  Siapa aku nak refer sebab group leader aku hanya fokus pada EO dan blend oil je.  Aku terus research..  Terus survey.. Sampai lah leader aku Shina nak pergi cameron.  Dan aku terbaca yang dekat cameron ade jual beeswax. Aku mintak dia belikan sikit.  Nak cuba buat je. 

Dari situ lah aku cuba buat 1st balm aku dengan guna beeswax & carrier oil.  Masa tu ilmu tak cukup kan.. Menjadi la juga balm aku cuma texture dia takde la macam balm sekarang.  Keras sikit la..  Then EO aku campur pon punya la banyak..  Lebih 20 drops untuk satu bekas kecik balm..lebih EO tak kesah pon since ia nya dah dilute dan bukannya neat. Tapi bila makin hari.. Aku belajar yang EO ni ade % dilution nya ikut umur dan keperluan. Pernah dengar ayat "bersederhanalah dalam apa jua keadaan" ia mungkin memudaratkan.

Keinginan aku dengan ilmu buat balm ni sangat tinggi sampai aku insomnia.  Alhamdullilah leader aku on kelas DIY dekat melaka.  Panggil founder Puer's Kidsdom (dulu Queen of oil)  Mimi Farhana.  Mimi ni leader atas kami. Dia memang jual balm.. Sampai sekarang.  Dialah sifoo aku sampai sekarang. Jenis yang tak lokek ilmu jenis yang suka bantu. Alhamdullilah aku dikelilingi oleh orang2 yang baik-baik. 

Sebab aku kurang yakin lagi.. Balik tu aku discuss dengan leader aku,  aku nak buat balm aku nak market kan.  Tapi ade ke buyer.. Ade ke org nak beli.. Aku takde modal pun..  So leader aku,Shina bantu dengan war-warkan dekat group siapa nak beli balm aku (masa tu idea dia ialah beli balm aku then labelkan sendiri.. Aku cuma buatkan balm dan pandai lah dorang nak brandingkan) balm-balm tu tak kesah lah as a gift ke.. Nak jual ke..  Aku hanya test market masa tu dan aku jadikan as Giveaway.  Aku kasi dekat kawan-kawan yang nak cuba balm aku.  Dari 20 orang yang aku bagi sample macam takde rasanya yang return beli.. Hahahah ke ade sorang dua lah gitu.  Cuma kawan2 dari group leader ramai la yang repeat order alhamdullilah..  Dari balm aku ni lah dorang dapat side income.  Alhamdullilah.

Aku mula jual starter pack.  Alah set balm yang ade 5 jenis tu..5 jenis balm ni merujuk pada masalah airis dan aku sendiri... EO yang aku guna bergantung pada jenis-jenis masalah kesihatan yang aku dah RND sebelum aku jual. Aku gunakan nama Auroma Scents as brand balm aku dan nama company aku.

Bedtime - Airis susah tidur, kerap terganggu,  tak pernah dapat tidur cukup dan aku sendiri insomnia dan selalu migrain dan sakit kepala

Vapour (sekarang Chesty chest) - Airis tidur berkeruh , kerap hidung tersumbat, aku seorang pengidap asma dan senang selsema.

Skin soothe (sekarang Bliss Balm)  - Aku eczema, airis kulit sensetif dan senang naik rash

Itch No More (sekarang Itchy Bug Bite)  - Aku benci nyamuk dan aku tak suka airis kena gigit nyamuk sebab bila dah start menggaru tu sampai bengkak dan luka

Happy Tummy - Sembelit memang masalah aku dengan airis.  Aku sampai taktau nak buat ape masa airis kena sembelit. Aku jadi panik bila dia melalak masa nak teran yak sebab keras..

Jadi aku bukan buat sesuka hati.. Aku buat bersebab dan alhamdullilah serasi dengan Airis dan aku share kebaikan balm-balm ni dengan orang lain.  Alhamdullilah serasi jugak dengan orang lain.. 

Selepas 5 balm tu aku ade juga buat beberapa balm untuk orang dewasa :-

Muscle relaxant (untuk sakit sendi lutut otot semua dan mama jadi tukang rnd)
Tension tamer (untuk orang yang stress.. Kerap sakit kepala sebab stress)
Ouch!PMS (untuk legakan period pain)

Tapi hanya Muscle Relaxant yang aku masih jual dan buat sampai sekarang dan lagi dua aku berhentikan serta merta sebab kurang dapat sambutan. Hehhehe lagipun aku nak kecik kan scop dan fokus balm yang most wanted je.

Then aku tambah lagi 2 balm dari senarai 5 balm untuk baby iaitu Bodyguard balm (immune booster)  dan latest is Baby balm (untuk calming dan untuk newborn baby-ni nanti aku story macam mana boleh timbul baby balm)

Sampai sekarang aku dah tukar hampir 4 kali design sticker label dan aku paling suka yang sekarang la..  Ade identiti tersendiri.  Kenapa aku pilih warna pelangi tu.. Later-later aku story tapi sebab paling utama ialah aku ade 7 balm.. 7 warna..  Nak senang ingat.. Warna pelangi je la..  Lagipun pelangi kan ceria..warna-warna ceria..  Gitu... 

Sekarang 7 balm baby aku letakkan under Lullabies dan Muscle Relaxant tu under Auroma Scents. Lullabies ni nama brand je yang mewakili balm-balm baby tapi masih bawah 1 company iaitu Auroma Scents.

Aku dah ade supplier raw material juga so takpayah la aku pening kepala mana nak cari raw material. Aku upgrade raw ingredients aku juga supaya suitable dengan kulit halus dan sensetif baby..  Aku dah ade 3 dropship agen.  Actually start dari dulu aku ade ramaiii lebih 7 dropship tapi makin lama dorang diam je dan aku buat TNC Auroma Scents semua taknak bekerja sama.. So aku kick out.. Malas layan.. Hahahha aku hanya fokus pada yang serius je.

Ok cukup kot takat ni story aku.  Lain kali aku cerita lagi ok. Jangan takut lah nak beli balm aku.. InsyaAllah balm aku selamat dan takde campuran yang merbahaya seperti bahan kimia ke, paraben ke dan ianya 100% semulajadi dan selamat. InsyaAllah.

Ohhh sebelum kecam aku.. Balm-balm aku takde kena mengena lagi dengan Young Living ok.  Walaupun aku masih pengguna YLEO tapi untuk balm aku gunakan EO organik yang diambil dari Ausie. Kualiti EO ausie ni sama dengan YLEO dan sama juga takde bahan campuran lain dan ianya 100% Pure.  Kenapa aku gunakan EO lain selain YLEO sebab YLEO dah ade TNC nya tak boleh buat produk atau DIY. Habis aku kena sama kang.. Hahhaha tak memasal.

Boleh refer IG Auroma_Scents_HQ untuk promo dan jenis balm ok.

#lullabies #babybalmnatural #happybabyhappymommy #Auromascents