Saturday, July 22, 2017

Diari Airis : Bercerai Susu

"Mamy..nak memen.."
"Takpayah laa..meh mamy bok aje..."
"aiyish dah besar la..mana boleh bok..."
"dah besar laa takboleh memen..."
"okok aiyish bau je ok..aiyish nantuk laaa...sayang memen..kisss memen...."

Tu conversation mamy dengan airis setiap kali sebelum tido. Hari ni dah masuk 6 hari airis tak memen.. Setiap malam mesti ade drama "memen" tu.. kalau dulu menyusu, 5 minit sumbat aiyish dah lelap.. tapi bila dah wean off ni kadang sejam pon aiyish still tak lelap-lelap.. Mamy kena tepuk-tepuk.. nyanyi-nyanyi.. bedtime story kadang sampai 2-3 cerita pon still tak mau lelap..

Bedtime story biasa mamy akan tanya airis nak cerita ape.. kadang airis mintak cerita "wolf & lamb" kadang "pinky pie & bubu" haa sukahati aiyish la nak letak nama ape dalam tajuk cerita tu & mamy terpaksalah jadi kretip cipta jalan cerita tu semua. Sebab topik sekarang "wean off".. so memang cerita mamy pusing-pusing situ je.. "pinky pie dah tak memen sebab dah besar......" gitu.

Mak mana tak sebak bila anak putus susu.. Mamy cuba bertahan jugak! Kalau dulu asal demam -sumbat..asal tantrum - sumbat..asal nak tido - sumbat.... sekarang mamy terpaksa kuatkan diri tak offer airis memen. 6 hari dah berlalu & mamy dah makin kuat.. tapi airis still sebut-sebut lagi...mungkin ambik masa kot.. 4 tahun kan dia menyusu.. bukan benda mudah nak putus. Mamy sendiri kadang-kadang ade jugak terasa nak offer huhuhu

Bila airis dah bercerai susu.. mamy sedar airis makin besar .. lagi-lagi bila taknak dah tidur dulu dengan mamy.. nak lepak bawah dengan babah sampai babah naik tidur.. mamy cuma sedar bila ade tangan kecik peluk mamy & muka tekap dekat dada mamy....

"aiyish taknak adik lah...aiyish nak mamy & babah je..."
"eh kenalaa ade adik macam mamy dengan mama..mamy dengan aboy.."
"ooo nanti boleh jalan sama kan? share toys kan mamy?
"yes..main sama-sama..baru best.."
"then aiyish nak adik girl la.. boleh main shopping & makeup..."

Alhamdullilah mamy merasa jaga airis 24/7 selepas mamy berhenti kerja. Kalau tanya perangai airis 3 bulan ke 6 bulan, ape dia buat, bila dia start menyiarap..mamy tak ingat, mamy tak boleh nak recall sebab bukan mamy yang jaga..mamy tak nampak semua tu.. Mama yang jaga, mama yang ingat moment-moment tu semua. Sedih! Yang mamy ingat mamy turun naik surau office sebab nak pam susu.. bangun & cengkang mata sebab nak pam susu buat stok... 

Airis anak tak banyak ragam tapi airis cerdik! Alhamdullilah itu rezeki Allah pinjamkan pada mamy & babah. Airis baru 4 tahun.. masih nak peluk,masih nak kiss, masih nak didokong & dibelai.. tahun-tahun akan datang mungkin taknak dah peluk cium mamy..segan kot kan?? mamy kenot imagine! mamy kenot terima! uwaaaaa

Airis besar terlalu cepat sayang.. mamy janji setiap saat setiap masa airis mamy akan peluk cium airis puas-puas.. mamy akan habiskan masa mamy dengan airis .. mamy janji mamy akan pastikan airis membesar dengan baik & sempurna. Itu janji mamy...

Mamy doa hari-hari airis jadi anak yang solehah,cerdik,cantik rupa paras & akhlak.. Mamy doa hari-hari moga Allah always ade dengan airis, lindung airis,sayang airis.....

6 hari ... semoga kami berdua istiqomah & kuat! lepas ni kita pelan-pelan potty train pulak ok. Sekarang pon siang dah tak pakai diaper.. kita pelan-pelan cuba sampai 100% diaper free! We can do it!!

Nota kaki: Mamy rasa mamy makin kurus lepas airis wean off 

Airis Nur Zulaikha
"bunga cahaya yang cantik"
Bunga cahaya hati mamy & babah...


Post a Comment